Pätäkkä-viikkorahasovelluksen syntytarina ja suunnitteluprosessi

Sain haasteeksi luoda lasten viikkorahojen maksuun tarkoitetun viikkorahasovelluksen rautalankamallin suunnittelun. Alun perin projektiin oli käytettävissä vain joitakin tunteja, mutta ennen esittelyjulisteen tekoa viimeistelin vielä sovelluksen ulkonäköä.

Pätäkästä on toteutettu klikkailtava prototyyppi, jota voi kokeilla Marvelilla. Sovelluksen toimintoja on selitetty mainosjulisteessa.

Pätäkän kohdeyleisöksi valikoitui nuorten lasten vanhemmat. Vanhemmat voivat Pätäkän avulla asettaa lapsille tehtäviä, seurata lasten aktiivisuutta, maksaa viikkorahan ja tarkastella maksuhistoriaa. Sovelluksen suunnittelussa on kiinnitetty erityishuomiota luotettavaan vaikutelmaan, selkeyteen ja hyvien käytäntöjen noudattamiseen. Pisimmälle Pätäkässä on suunniteltu viikkorahan maksuprosessi, joka koostuu neljästä näytöstä. Vaikka näyttöjä olisi voinut olla vähemmän, päädyin selkeään ratkaisuun, jossa jokaiselle toiminnolle on oma näyttönsä. Näin prosessi pysyi mahdollisimman selkeänä ja luotettavana.

Ihanteeellisessa tilanteessa olisin voinut panostaa vielä enemmän luonnosteluun sekä persoonien ja käyttäjäpolkujen luomiseen ennen varsinaista piirrostyötä. Toisaalta projekti oli erinomainen UI-suunnittelun harjoitteluun.

Projektin isoimpia käytännön haasteita oli sopivan piirrostyökalun valinta. Päädyin lopulta pari kuukautta sitten käyttöön ottamaani Affinity Designer -sovellukseen. Ihanteellisessa tilanteessa työkaluna olisi ollut Sketch tai Adobe XD, mutta Affinity Designer osoittautui lopulta myös varsin käyttökelpoiseksi, vaikkakin työskentely oli varmasti varsinaisiin prototyyppityökaluihin verrattuna hieman hitaampaa.

Kaiken kaikkiaan Pätäkän suunnitteluprosessi opetti paljon työkalujen käytöstä ja mobiilisovelluksen suunnittelun haasteista. Seuraavana on vuorossa metsäaiheisen mobiilisovelluksen prototypointi ja tällä kertaa pyrin UI-suunnittelun lisäksi panostamaan kokonaisvaltaiseen UX-suunnitteluun persoonineen, käyttäjäpolkuineen ja käyttäjätutkimuksineen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *