Vinkkejä ux-tietojen päivittämiseen

Alla oleva artikkeli on julkaistu alun perin 11. marraskuuta 2016. Se on luettavissa myös Medium.comista.

Opiskeluaikanani huomasin konkreettisesti, kuinka ux-alan käsitykset ja trendit muuttuvat jatkuvasti. Ammattilaisen onkin päivitettävä tietojaan aktiivisesti, sillä se, mikä oli relevanttia ja uutta vuonna 2014, ei välttämättä enää ole sitä.

Tässä jutussa on listattu ux:ää käsitteleviä verkkosivustoja, lehtiä ja blogikirjoittajia. Itselleni tietolähteet on tarkoitettu pääasiassa päivittäiseen tiedonnälkään ja inspiraation lähteeksi. Virallista tietoa löytää halutessaan kirjoista, tutkimuksista ja konferenssimateriaaleista.

Medium

Mediumista on tullut yksi suosikeistani mielenkiintoisten ux-havaintojen tekemiseen. Mediumin aloitussivunani on uxdesign.cc, josta löytyy kuratoidusti pinnalla olevia ux-juttuja. Seuraan myös aktiivisesti yksittäisiä kirjoittajia, joista on alla muutamia esimerkkejä.

Joanna Ngai, yleensä pieniä, mutta oivaltavia huomioita käyttöliittymistä.
Tobias van Schneider, oivalluksia erityisesti suunnitteluprosessista.
Jessie Chen, paljon käytännön vinkkejä ux-suunnittelijoille.
Adrian Zumbrunnen, viimeisimpiä ux-trendejä käytännössä.

Creative Bloq, net-lehti ja muut ux-sivustot

Omista tottumuksista johtuen Creative Bloq -sivustolla ja siihen kuuluvalla .net-lehdellä on merkittävä asema uuden tiedon saamisessa. Sivustolla ja lehdessä on paljon hyödyllistä ja tuoretta tietoa ux:n lisäksi graafisesta suunnittelusta ja front end -kehityksestä. Creative Bloqin huonoksi puoleksi on tosin todettava mainosten ja epäoleellisen sisällön määrä.

Muista UX-sivustoista maininnan ansaitsee erityisesti UX Magazine, joskin sivuston päivitystahti on jostain syystä vähentynyt merkittävästi tänä vuonna. Myös Smashing Magazinesta olen löytänyt mielenkiintosia ux-juttuja.

Muualta löytyvistä artikkeleista maininnan ansaitsee erityisesti UIE-sivusto, jonne mm. arvostettu Jared M. Spool kirjoittaa. Jutut eivät ole välttämättä aivan tuoreimpia, mutta ovat tietoarvoltaan ja innostavuudeltaan aivan omaa luokkaansa. Syvällisempää ux-tietoa tarjoaa myös Nielsen Norman Group -sivusto.

Reddit

Redditissä ux-suunnittelijan ystäviä ovat mm. r/userexperience/ ja r/web_design/. Kyseessä on vuorovaikutteisempi ja keskustelevampi alusta, minkä takia sisällön laatu vaihtelee. Toisaalta se kuitenkin tarjoaa myös mahdollisuuden useille mielipiteille samasta asiasta, mikä luo mielenkiintoista keskustelua. Joka tapauksessa voi olla varma, että ux:ää käsittelevien ala-Reddittien etusivuilla käsitellään viimeisimpiä trendejä ja uusimpia uutisia.

Yritysten blogitekstit

Ux:n kasvavan merkityksen ymmärtävät it-firmat ovat jo muutamia vuosia harrastaneet aktiivista blogien ylläpitoa kotisivuillaan. Blogitekstien tarkoituksena on yleensä tuoda esille yrityskulttuuria ja työntekijöitä, mutta samalla ne toimivat erinomaisina tietolähteinä. Blogitekstit ovat hyödyllisiä erityisesti suomeksi tietoa etsiville ja auttavat luomaan ymmärrystä siitä, miten ux-työtä tehdään käytännössä. Tällä hetkellä seuraan esimerkiksi Solitan, Vincitin, Adagen, Tietotalon, Futuricen, Goforen ja Leadinin blogeja. Kirjoittajien mielipiteitä voi lukea usein myös Twitteristä.

Lisäksi erityisesti ammattilaisille on olemassa järjestöjä, jotka pitävät tapahtumia verkostoitumista ja tietojen päivitystä varten. Suomessa maininnan arvoisia ovat IxDA ja palvelumuotoiluun keskittynyt Service Design Network. Järjestöt ilmoittavat tapahtumistaan usein Facebook- tai Twitter-tileillään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *